perjantai 18. joulukuuta 2015

Terassia rakennellaan...

Ei rakenneta terassia nyt lumisateessa, mutta noilla sanoilla alkoi Facebookin käyttöni eli ko. teksti oli ensimmäinen status-päivitykseni 28.7.2008. Tästä alkoi oma someiluni kaverin houkuteltua mukaan. Face oli silloin nouseva trendi eikä twitter yms. olleet oikein saaneet vielä silloin jalansijaa. Someilu oli kuitenkin Facessa kovin erilaista silloin. Softan käyttöliittymä oli erilainen ja sitä käytettiin vielä silloin pääasiassa läppäriltä tai pöytäkoneelta, tabletit oli vasta tulossa. Mutta olipa versio softasta mikä tahansa, niin myös sisältö oli hyvin erilaista verrattuna nykyiseen ja siksipä tästä löysin itseni kirjoittamasta mietteitäni aiheesta.


Tosiaan FB:n käytön alkuaikoina oli "muotia" lyhyet päivitykset tyyliin: "menee illaksi töihin" tai "kävi siskonsa kanssa kahvilla". Tämä ilmiö on hävinnyt käytännössä kokonaan. Myös aikanaan tyypillistä oli erilaisten virtuaalioluiden sun muitten tarjoaminen toisen seinälle. Omituista touhua jota en ihan ymmärtänyt silloinkaan. Tuli vähän sellainen Tamagotchi-meininki mieleen siitä. Muistanette ne paristoilla toimivat lelut joita piti syöttää, että ne kasvaa ja elää. Omanlaisia elektroniikkapelejä. Takaisin naamakirjaan eli silloin linkiteltiin etenkin viikonloppuisin pikkupäissään paljon musiikkia. Nykyäänkin sitä tulee ja ei kännipäivitykset kadonneet ole, mutta ei niitä ole läheskään samassa mittakaavassa. Kuvia ja videota oli paljon vähemmän johtuen ettei mobiililaitteet olleet samalla tasalla mitä tänä päivänä. Ryhmiä ei käytetty juuri lainkaan silloin enkä muista tukiko softa edes sitä. Nykyään on omat ryhmänsä kirppareille, kotikunnille, kouluille, urkkaseuroille jne.

Kuten kaikki, niin maailma muuttuu. Silloin vajaa kymmenen vuotta sitten ihmiset päivittivät paljon omasta elämästään juttuja. Osan mielestä turhia, osan mielestä ei. Minun mielestä ei. Facebook toimi silloin aiemmin huomattavasti paremmin sosiaalisena mediana kuin mitä se toimii nyt. Nykyisin kasvava määrä ihmisiä on facessa vain ryhmien takia, katsellakseen muitten toimintaa, linkittääkseeen jonkun facen tarjoaman valmiin "tässä on vuotesi" -tyyppisen ratkaisun aikajanalleen tai käyttäjätunnus on vaan jäänyt sinne roikkumaan.


Yksi asia on myös muuttunut paljon ja se on käyttö omien aatteiden esille tuomisessa. Tähän syyllistyn paljon itsekkin. Se on vähän kaksiteräinen miekka. Voimakkailla ajatuksillaan ja niiden esille tuomisella aina kumartaa toiseen suuntaan ja pyllistää toiseen. Se on tullut huomattua vuosien mittaan. Ajoittain some saa aikaan myös aika ahdistavia tunteita tästä johtuen.

Kuten sanottua, niin maailma on tosiaan muuttunut ja yksi syy varmasti käytön muuttumiselle on kyllästyminen, yksityisyyden varjelu sekä ehdottomasti kasvanut some-tarjonta snapchatteineen ja twittereineen. Jokaiselle löytyy jotain. Face on säilyttänyt kuitenkin pintansa jollain tapaa tässä murroksessa, mutta sisältö on kärsinyt. Siitä ei pääse mihinkään. Tai sitten olen ymmärtänyt sosiaalisesta kanssakäymisestä jotain pahasti väärin...Olen pohtinut pitkään vakavasti jättäytyväni kokonaan pois somesta. Se vaan kaatuu aina siihen, että entäs ne Facen ryhmät. Mistä saan tietoa siitä ja tästä ja tuosta? Mitä kautta mahdollisesti myyn vaikkapa sitomiani perhoja jos en FB:n kautta? Mr Zuckerberg on onnistunut aika hyvin kietomaan verkkoonsa meidät..tai ainakin minut...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti