lauantai 28. marraskuuta 2015

Väkinäistä

Olen sukupolvea jolle on koulussa luetettu seitsemää veljestä. Tätä Kiven kuuluisaa romaania. Muistan myös hetken jolloin legendaarinen Jouko Turkka toi tästä oman sovituksensa nähtäville. Tällöin käytiin keskustelua mentiinkö nyt vähän liian pitkälle, onko tässä enää mitään järkeä? Noh, koska kyseessä on taide, niin kaikki on sallittua. Itse kuulun siihen vanhoilliseen orkesteriin jonka mielestä mentiin ehkä liian pitkälle. Samainen tummiin pukeutuva vähähiuksinen sankari myöhemmin ohjasi kulttimaineessa olevan sarjan Kiimaiset poliisit, joka meni vielä pitemmälle omituisuudessaan. Mutta se nyt oli taas oma juttunsa, ei siinä laitettu mitään alkuperäistä halvalla ja ainakin minusta tämä on ihan ok. Toiset tykkää, valtaosa ehkä ei, en minäkään.

Viime aikoina ehkä kovin kohu on käyty näiden tiimoilta Mannerheim-tulkinnoista. On nähty nukkeanimaatiota jossa Marski on homo ja myös afrikkalaista marsalkkaa on tarjottu. Joskus vääjäämättä tulee mieleen, että vähissä on taiteen keinot ja on ehkä helpoin tapa saada näkyvyyttä ja nimeään esille kohauttamalla jotain kansakunnalle pyhää. Mutta eipähän siinä, koska taide.



Jotenkin etenkin näistä Marski-virityksistä paistaa sellainen väkinäinen meininki. Nyt kovana Bond-fanina tämän ympärillä ollaan jälleen. Kirjoitin tämän jutun, kun näin kuvan jossa kaunis nainen vastaa Bond-tyttö kyselyyn, että ei kiitos, mutta päärooli kiinnostaisi. Ymmärsin siis, että Bondin rooli. Viime aikoina on ollut myös painetta ajaa Bondin rooliin homoseksuaalia. Tai tummahipiäistä. Tuntuu vain jotenkin taas väkinäiseltä. Ei se Bond homo ole, ei myöskään nainen, tumma tosin voisi hyvinkin olla. Fleming on kirjoittanut hahmonsa tiettyyn muottiin ja ehkä siinä olisi hyvä pitäytyä. Bond on naisista ja viinasta pitävä tyly miesagentti, mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää?

Ymmärsin, että tässä naisaspektissa oli kyse naisten saamisesta "toimintasankarin" päärooliin. Kyllähän näitä on ollut ja tulee olemaan. Yksi hyvä esimerkki on Lara Croft. jota Angelina Jolie näytteli. Täydellinen valinta rooliin, ehkä yksi täydellisimmistä koskaan. Harmi vaan, että elokuvat itsessään olivat ihan kuraa. Ehkäpä olisi aika lähteä Hollywoodin hakemaan uusia toimintatähtiä ja laittaa koneistonsa jylläämään. Olisi mukava nähdä vaikkapa joku naisagentti-leffa tai ei minulla ainakaan olisi mitään sitä vastaan, että joku äksönstara olisi homo. Voisi antaa ihan mielenkiintoisen vivahteen jos leffa nyt ei han pelkkää miesrakkautta olisi. Kannattaisin kuitenkin, että keksittäisiin jotain uutta eikä mentäisi väkinäisesti sitä helpointa reittiä osittain jopa häpäisemällä vanhaa olemassa olevaa juttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti